Geen woning geen kroning documentaire


08.02.2021 Auteur: Alicja

We konden werkelijk geen kant op en tegen een buitenmuur van een café aangedrukt zagen we de busjes van de ME pardoes inrijden op de actievoerders. De Bratra Brand-en traangasgroep vuurt inmiddels een mengsel van traan— en braakgas af.

Kortom, de verhouding tussen krakers en overheid is danig geradicaliseerd.

Door de onoverzichtelijke situatie op het plein, de inzet van traangas dat door de wind vooral op de ME terechtkomt en de stoorzender van de Grote Keijser zit er voor het ME-peloton op de brug niet veel anders op dan stand proberen te houden. Even verder terug in de tijd: de jaren zestig vormen misschien wel één van de opmerkelijkste en roerigste periodes van de twintigste eeuw. De rellen vormden vooral voor de kraakbeweging een aanzet tot verdere radicalisering, terwijl de steun die de beweging eerder genoot van de Amsterdamse bevolking afkalfde.

In de Kinkerstraat is een pand gekraakt en op het kruispunt ontstaat een krakersfeest. Enkele demonstranten krijgen rake klappen, anderen worden in de gracht gegooid.

Kortom, de verhouding tussen krakers en overheid is danig geradicaliseerd.

Op de Blauwbrug staat de Mobiele Eenheid opgesteld om de doorgang naar de binnenstad te versperren. Het gebied waar de troonsafstand en inhuldiging plaatsvond Dam en Nieuwe Kerk was rondom afgegrendeld en bewoners in het gebied dienden een speciale pas te hebben.

Mijn borst trok samen van de adrenalinegolven en mijn keel werd dichtgeknepen door de angst. De demonstranten in de Damstraat zijn inmiddels de Dam dicht genaderd maar ondernemen geen poging door de politielinie heen te breken. Andere Tijden Nieuwsbrief Elke week het laatste geschiedenisnieuws in geen woning geen kroning documentaire inbox.

Misschien, zo filosofeerden we nog hoogdravend, waren we wel getuige geweest van de geboorte van een dictatuur, die op het punt stond om in Nederland gevestigd te worden.
  • Andere Tijden. De daar geparkeerde ME-wagens zijn gehavend, ingedeukt, voorruiten eruit, banden lek.
  • De politiehelikopter meldt dan ook dat een groot lint van mensen zich vanaf de binnenstad naar de Kinkerstraat begeeft.

De directe schade door de rellen bedraagt 7,5 miljoen gulden. Ik heb me in al die jaren namelijk nog wel eens afgevraagd hoe het kwam dat er zo plotseling, vanuit het niets, een orgie van geweld kon ontstaan?

Het regent stenen. Kenmerken van krakers en ME-ers. De gevestigde orde werd wakker geschud door de naoorlogse jeugd, die de boeien van de autoritaire en paternalistische samenleving wilde verbreken.

Realisatie: Paul Verhulst. Andere Tijden Nieuwsbrief Elke week het laatste geschiedenisnieuws in uw inbox, geen woning geen kroning documentaire. De sobere, naoorlogse samenleving van schaarste en wederopbouw veranderde langzaam maar zeker in een welvaartsmaatschappij waarin consumptie steeds belangrijker werd en het milieu alsmaar zwaarder werd belast.

Teun Platenkamp werkt bij de Amsterdamse recherche. In de Nieuwe Kerk moet je de zaak bevriezen: michelangelo schepping van adam hersenen beveiligen en bevroren houden tot het moment daar is van de kroningsplechtigheid?

Pieter Jan Hagens

Albert Steen is verantwoordelijk. De Vara en Radio Stad verzorgen gezamenlijk vanuit café Schiller het "kronings-programma" voor de landelijke radiozender Hilversum 2 een programma die dag. Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie. We gaan de zaak tegenhouden, doordringen naar de Dam en in ieder geval- Geen Woning Geen Kroning- ook proberen waar te maken".

Ondertussen proberen andere pelotons de brug te ontzetten maar deze worden op het plein teruggedreven en kunnen daardoor hun collega's niet te hulp schieten. Om 3 uur staat de inhuldigingsplechtigheid op het programma. De Bratra Brand-en traangasgroep vuurt inmiddels een mengsel van traan- en braakgas af, geen woning geen kroning documentaire.

In de Kinkerstraat is een pand gekraakt en op het kruispunt ontstaat een krakersfeest. Verder is gebruik gemaakt van de documentaire 30 april doe ik wat ik wil van Dwarsfilm.

Navigatiemenu

In de late avond van 30 april keken mijn vrienden en ik verbijsterd naar de televisie om er achter te komen wat er die dag allemaal was gebeurd. F-siders gooien geparkeerde auto's in de gracht terwijl diverse demonstranten een stenenregen op de ME-linies laten neerdalen.

Ook de voortdurende dreiging van de ontruiming van kraakpand de Groote Keijser zorgde voor spanning bij de op dat moment goed georganiseerde kraakbeweging.

Het feest dat Wiegel wilde. De gevechten worden gaandeweg de avond grimmiger, een aantal ME-pelotons is 'kwijt' en het traangas begint op te raken. Tot later op de avond ligt het zwaartepunt van de gevechten in de Damstraat en het Rokin.

En dat was een succes. De toegesnelde ME kan de agenten aflossen en al snel daarna slaat de vlam in de pan. Een duidelijk signaal voor wat we gaan doen daar. Door de demonstranten in de Damstraat worden de eerste gemproviseerde molotovcocktails gegooid, geen woning geen kroning documentaire.

Andere Tijden

Meer verdieping op het gebied van geschiedenis? F-siders gooien geparkeerde auto's in de gracht terwijl diverse demonstranten een stenenregen op de ME-linies laten neerdalen.

Studenten uitten dat in agressieve protestacties voor milieu, mensenrechten en vrije seks. Het kroningsoproer of de kroningsrellen van 30 april behoren tot de grootste ordeverstoringen of rellen in de Nederlandse geschiedenis in vredestijd.

Ook de voortdurende dreiging van de ontruiming van kraakpand de Groote Keijser zorgde voor spanning bij de op dat moment goed georganiseerde kraakbeweging. U heeft zich nu aangemeld voor de nieuwsbrief en ontvangt nog een bevestiging per mail, geen woning geen kroning documentaire.

Door inzet van een nieuw traangas, krijgt de ME eerst rond de Damstraat en daarna ook op het Rokin het overwicht, 13.


Gerelateerde publicaties:

E-mail: mail@acoustifried.com
Adverteren op de portal acoustifried.com